tjsaaa, de wereld verandert totaal en de bibliotheek gaat mee veranderen om zijn bestaansrecht te houden. En ik zie een heel grote rol weggelegd voor alle nieuwe toepassingen van deze wereld. Als er één kreet van toepassing is, is het wel dat de informatie sneller en beter beschikbaar moet zijn.
Neem nu de lezing die ik hier afgelopen week had en die twee maal uitverkocht was..indien klanten een rss feed op het bibliotheeknieuws hebben dan zouden ze in hun email al op de hoogte zijn gebracht dat de lezing uitverkocht was.
En neem nu twitter, dit is mijns inziens dé mogelijkheid heel snel informatie te verzorgen naar mensen die ook echt in deze bepaalde informatie geinteresseerd zijn.
Wat een weblog betreft, voor het werk lijkt me dit heel goed om bepaalde onderdelen, zoals nu bijvoorbeeld Nederland Leest, te bediscussieren. Voor privé heb ik hier persoonlijk niet zo'n behoefte aan omdat ik niet altijd alles met de hele wereld wil delen.
En dit alles doortrekkende naar de toekomst van de bibliotheek denk ik dat die steeds digitaler zal worden en daarin zijn bestaansrecht zal vinden. . De bibliotheek kan een ruimte worden waar alle digitale toepassingen voorhanden zijn maar vooral ook waar ook goede informatie aanwezig is om de toegang hiervoor voor een ieder mogelijk te maken.
En voor mensen die nog behoefte hebben om te lezen van papier zal dan toch eerst de digitale versie aan worden geleverd die daarna even snel geprint zal worden in boekvorm. Boeken zijn ruimte en ruimte is geld. Dit neemt natuurlijk niet weg dat ik een echte boekenfreak ben en ik wil graag het papier voelen en de lucht opsnuiven van het boek. Misschien dat uiteindelijk het boek de weg zal gaan van de lp. Altijd en momenteel weer meer dan vroeger zijn er nog lp's gemaakt voor de freaks. En nu heb ik het natuurlijk niet over de eerstkomende jaren maar wie weet hoeveel jaar verder. Maar het gaat toch zo snel, de toekomst is er voor je het weet.
Ik denk dat je het goed ziet: bibliotheken worden steeds digitaler en waarschijnlijk verandert daardoor ook de rol van bibliotheken. Misschien gaan daar nog wat jaren overheen, maar de wereld zal nog verder digitaliseren. Misschien verdwijnen papieren boeken inderdaad, en worden ze alleen nog voor de freaks gemaakt ;-)
BeantwoordenVerwijderenMaar is dat erg? Ik betwijfel het. Lezen zal blijven; lezen om te leren, lezen om te ontspannen. En dat kan best met een apparaat voor e-books zijn (persoonlijk denk ik dat readers waarmee je alleen e-books kunt lezen verdwijnen, het zullen multifunctionele apparaten worden, zoals smartphones, iPads etc).
Vergeet niet dat jongere generaties er steeds meer vanuit zullen gaan dat 'alles' digitaal is.
Belangrijker is dat bibliotheken (én uitgevers) meegaan met de ontwikkelingen.
Ik ben het helemaal met jullie allebei eens!Bibliotheken zullen hard moeten werken om nog aan te haken en mee te gaan met alle nieuwe ontwikkelingen, we mogen deze slag niet missen...
BeantwoordenVerwijderenIk vind het een spannende ontwikkeling en het kan me niet snel genoeg gaan ;)
BeantwoordenVerwijderen